Velkommen

Danske Bådejere
Dansk Sejlunions hjemmeside for tursejlere og bådejere

Dansk Sejlunion arbejder for at skabe de bedste betingelser for tursejlads og attraktive tilbud/services og vidensdeling mellem tursejlere og bådejere.

På hjemmesiden bringer vi nyheder og artikler som kommer til vores kendskab gennem Danske Sejlunions samarbejde med myndigheder, fra klubbernes medlemmer og samarbejdspartnere i bådbranchen.

 

S-drev eller sejlbådsdrev

Disse drev er normalt lavet af aluminium, ligesom påhængsmotorer. Der er her nogle betragtninger man bliver nødt til at gøre sig, når man har med disse drev at gøre.
For det første er aluminium ikke så søvandsbestandigt, hvis ikke man iagttager visse forholdsregler. Aluminium og bronze er ”langt fra hinanden i spændingsrækken”, og som sådan vil aluminium virke som offeranode overfor bronzeskruen. Derfor er det meget vigtigt, at producenten af drevet har elektrisk isoleret skrueakslen fra aluminiumhuset, således at bronzeskruen ikke kan betragte aluminiumbenet som en offeranode.

Husk, der skal en elektrisk forbindelse til for at etablere kredsløbet, således at ionerne kan flyde igennem vandet fra aluminium til bronze (se ovenfor, hvor zinkanode beskyttelsen af rorakslen er beskrevet)
Benet er normalt overfladebehandlet, og beskyttet med sin egen anode. Og man kan få skruer af neutralt materiale (kunststof) eller coatede skruer (plastbelagte støbejerns skruer), således at tæring ikke vil kunne forekomme i samme omfang, som hvis man anvender bronzeskruer.

S-drev kan afstedkomme utætheder, som kan være katastrofale. Som tætning mellem skrog og drev, anvendes et gummi bælgsystem. Det er normalt, at der benyttes dobbelt membransystem, med en indikator for vand imellem membranerne. For bestemmelse af tidsinterval for udskiftning af membranerne, er det bedst at man kontakter leverandøren af systemet. Men, de skal skiftes efter nogle år.

Denne side er skrevet af Jens Koch i samarbejde med Danske Bådejere.

 
 

Danske Bådejere, Dansk Sejlunion, Idrættens Hus, 2605 Brøndby, 43 26 21 82, info@danskebaadejere.dk